Hol találok segítséget a darázsirtásban?

Nálunk a Kártevőirtó kommandónál gyors segítséget kap!

A szakembereink napjaikat azzal töltik, hogy segítsenek Önöknek a kártevők elleni védekezésben anélkül, hogy károsítanák a környezetüket vagy családjukat. Nap mint nap kapunk hívásokat, hogy segítsünk a darázs invázióban szenvedőknek. Sokan akik ezzel a panasszal fordulnak hozzánk, kimerítették az összes erőforrásukat a darázs irtásukkal kapcsolatban, sikertelenül. Sok időt töltöttünk a darázs irtási stratégiák kidolgozásával.  

Milyen darázsfajok költöznek be otthonában:

A darazsak érdekes módon a rovarok csoportjának rendkívül változatos skáláját alkotják, mintegy 30.000 azonosított fajukkal. Leginkább azokat a fajokat ismerjük, amelyik a környezetünkre meglehetősen zavaró hatással vannak. Dühösen zümmögnek, csoportosan támadnak és fájdalmas csípéssekkel fenyegetnek bennünket. Kevesen tudják, hogy a legtöbb darázs faj valójában magányos, nem csípős fajta és sokkal több hasznot hoz az embereknek, mint árt. Mégis a világ egyik legrosszabb invazív fajként tartják számon, sokszor gonoszként emlegetik. Sokan félnek, rettegnek és utálkoznak a darazsaktól, jó okkal, mert csípnek! Magyarországon talán három darázsfaj a leg ismertebb, a kecskedarázs, a lódarázs és a kevésbé veszélyes lopó darázs.

Kecskedarázs
Kecskedarázs
Lódarázs
Lódarázs
Lopódarázs
Lopódarázs

Kecskedarázs:

Az egész világon, főleg a mérsékelt övi területeken található meg. A dolgozó darazsak a leg kissebek méretük kb. 15-18 mm, a here átlagos mérete kb.18 mm, a királynő (anya darázs) rendelkezik a legnagyobb mérettel kb. 20 mm. A kecskedarázs fekete-sárga színű, két pár hártyás szárnyával gyorsan repül, három pár ízelt lába van, végén karmokkal, amelyek segítik a kapaszkodásban. Összetett szeme jó látást biztosít, a fullánkján nincs horog, így csípéskor nem marad az áldozatában, több alkalommal is tud csípni. A királynő 10 hónapig, még a herék és a dolgozók 4 hétig élnek, és álltalába a csak a királynő vészeli át a telet. A párzási időszaka ősszel van, majd a királynő téli rejtekhelyre vonul. Tavasszal védett helyen nekiáll a fészekrakásnak, mely egy focilabdánál is nagyobb lehet. Nyár elejétől, késő őszig naponta kb. 300 petét rak le a fészekbe, a petéből való kikeléshez 4-5 nap kell. A bebábozódás után a kifejlet rovar 2-3 hétre kell ki. Csípése fájdalmas, allergiás rohamokat vált ki az erre hajlamos embereknél, de halálos is lehet.

Lódarázs:

A lódarázs családjának a legnagyobb méretű képviselője, láthatóan jellegzetes darázsmintázatot visel. Tekintélyes mérete, zajos röpte, valamint komoly duzzanatot és fájdalmat okozó csípése miatt sokaknál félelmet, riadalmat idéz elő. Nagy kolóniában élő rovar, mely tavasztól késő őszig aktív, a fagy beálltával a dolgozó és a here elpusztul, a megtermékenyített királynő telel át. A tavasz beálltával megkezdi a családalapítást. Fullánkja nem horgos, így az emlősök és az emberek bőréből sérülés nélkül vissza tudja húzni. A lerombolt, megsérült fészkét újjáépíti az eredeti helyen. Alapvetően erdei faj, bár az ember terjeszkedésével párhuzamosan annak közelében is megmarad. Az emberek közelségéhez is jól alkalmazkodott, ezért jelenlétük nagy odafigyelést igényel, mivel csípése allergiát, és halált is okozhat. A királynő mérete elérheti akár a 35 mm hosszt, még a dolgozó és a here jóval kisseb kb. 20-25 mm.

Lopódarázs:

A lopódarázs karcsú testalkatú, fekete színű, sárgás foltokkal, viszonylag nagy méretű rovar. A nőstény kb. 25-30 mm, a hím 15-25 mm, jellemző tulajdonsága, hogy a tort és potrohot összekötő hosszú, vékony nyél sárga színű. A nevével ellentétben a rovar nem a lopásról kapta a nevét, hanem a potroha alakjáról, mivel hasonlít a lopótökre. Érdekessége, hogy a vizes területek környékét szereti, mert fészkét nedves agyagból építi, és a lárvái etetéséhez megbénított pókokat helyez el benne. A nőstény a vízpartokon kis agyagdarabokat gyűjt, és azokból készíti el akár 30, egymás melletti sejtet tartalmazó fészkét. A peték 3-4 nap múlva kelnek ki az agyagfészekben, és 14-15 napig táplálkoznak, majd bebábozódnak és ebben az állapotban telelnek át. Fészkét gyakran padlásra, kőporos falra, fészerbe és minden egzugos helyre rakja. A kifejlett darázs a virágok nektárjával és pollenjével táplálkozik, nappal aktív, nyáron és ősszel lehet velük találkozni. A lopódarázs nem agresszív, csak akkor szúrja meg az embert ha megtámadják, színe miatt összetévesztik gyakran a többi darázzsal. 

Mi vonzza a darazsakat a környezetébe:

 • A jó menedék.
 • A megfelelő élelemforrás.
 • Elszórt ételmaradékok.
 • Kedvencük az édes.
 • A virágok vonzereje.

Hogyan tartsa távol otthonától a darazsakat:

 • Távolítsa el a darázs számára fontos élelmiszerforrást.
 • Tömítsen el  minden nyílászárót, használjon szúnyoghálót.
 • Használjon darázsriasztó növényeket.
 • Legyen éber a fészkekkel kapcsolatban.
 • Fedje le vagy tömítse el a réseket, lyukakat. 
 • Használj természetes írtószereket.

Hogyan szabaduljon meg a darazsaktól:

Először is azzal kezdem, hogy a dazázsirtás, és a fészek eltávolítása házilagos megoldással nem veszélytelen feladat! Ha a rovarcsípésre allergiás, ne is foglyon hozzá. Ammenyiben még is felveszi a harcot a darazsak ellen, részletesen tanulmányozza a kezdő lépéseket. Tovább a "Jó tanácsok és megoldások, ha nekifog" oldalra.....  

 • Darázscsapdák kihelyezése.
 • Irtószeres permetezés.
 • Szappanos víz, mint alternatív megoldás.
 • Házi készítésű csapdák.
 • Jövőbeni fészek hely kezelése.

A darazsak jelenléte a környezetében veszélyt keltő érzés lehet, de van megoldás a végleges kiirtásukra. A darazsak azonosításával és irtásával kapcsolatos további információkért keresse fel a "Kártevőirtó Kommandó/ "darázsirtás" weboldalát. Munkáink során nagy figyelmet fordítunk az emberi egészség és a környezet védelmére.

Ne aggódjon a darazsak miatt! Itt vagyunk, hogy segítsünk!

Kérje díjmentes szaktanácsadásunka, hívjon még ma bizalommal.

CYLEX