Jó tanácsok és megoldások, ha nekifog!

Ha ellepték a szárnyas betolakodók környezetét? Így lehet végleg száműzni őket:

A tavasz és a nyár az év legszebb időszakai, de számos olyan szezonális veszélyt rejteget magában, ami talán nem is olyan félelmetes mint a darazsak jelenléte. A darazsak nem csak zümmögnek, repkednek az ember körül, de komoly pánikot is kelthetnek a délutáni pinikezés, grillezés és a megérdemelt pihenés során. Annak érdekében, hogy a kártevők jelenlétét minimálisra csökkentse otthona körül, első lépés a felderítésük. Bár nem különösebben nehéz és időigényes megszabadulni a darazsaktól, viszont jókora bátorságra lesz szüksége, mint egy harcba induló katonának felkel szerelkeznie megfelelő fegyverzettel. A darázsirtásra való felkészülés során jó tudni, hogy a darazsak többszőr is megszúrhatják anélkül, hogy elpusztulnának, mint a méhek. Nem veszítik el a fullánkjaikat amikor megszúrják, ami azt jelenti, hogy újra meg újra csíphetnek. A darazsak minden egyes csípéskor feromont bocsájtanak ki, ami azt jelenti, hogy riadót fújnak a környékben lévőknek a veszély kialakulására. Ekkor számolni kell arra, hogy a környéken és a fészekben lévők darazsak pillanatok alatt ott teremnek. Éppen ezért ésszerű a teljes védőfelszerelés viselése, és minden lehetséges óvintézkedés betartása. A védőfelszerelést az otthoni ruhákból is össze lehet szedni, nem szükséges méhészruháért szaladni a boltba. A darazsaknak hosszú egyenes fullánkjai ellen rétegesen kell öltözködni, alul és fölül is. Szorosan szőtt anyagból készült pulóvert és hosszú nadrágot vegyen fel, de duplán, jó vastagon, hogy a fullánk ne érje el a bőrét. A nadrág alsó szárát gyűrje be a zokniba, hogy még véletlenül se tudjon a darázs felmászni a lábán, a pulóvert ugyan így gyűrje be a nadrágba. A kesztyű nagyon fontos, hogy egy jóbb minőségű, vastag bőrből készült legyen, mivel a fészek és a darazsak közvetlen közelében lesz és a legtöbb szúrást kaphatja. A kalap talán a másik legfontosabb védőöltözet, mivel a fej a legérzékenyebb pont a csípésre. A kalap széles karimájú legyen, hogy a szélére körbe tudjon varrni egy védőhálót, ami lehet harisnya, szúnyogháló stb. a kiláthatóság miatt. Ha úgy érzi, hogy mindent elkövetett annak érdekében, hogy a fullánk ne érje bőrét, akkor elkezdheti a darazsak elleni harcot. 

Darazsak elleni védőruházat (minta)!
Darazsak elleni védőruházat (minta)!

Hogyan száműzze a darazsakat végleg:

  • Vásároljon darázscsapdákat: a leghatékonyabb és leggyakoribb módja annak, hogy mielőbb megszabaduljon a darazsaktól. Ezeket a csapdákat többféle méretben, formában belehet szerezni egy gazdász vagy kertészboltban, a benne lévő használati útmutató szerint könnyedén összelehet rakni és kihelyezni. A csapdába édes, illatos folyadékot kell önteni, amely vonnza a darazsakat, ilyen pl. sör, cukros-mézes víz, szörpös víz, üdítő ital stb. A csali folyadék hatására belemásznak a csapdába és nem tudnak kijönni, belefulladnak. Noha ez a fajta csapda hatékony, viszont a sok elpusztult rovartól nem a legszebb képet mutatja a kertben, ezért gyakran kell tisztítani, cserélni a folyadékot.
  • Házi készítésű csapdák: ez a megoldás igen költséghatékony és ugyan olyan hatékony tud lenni mint a boltban vásárólt csapda. Minden háztartásban van nagy vizes vagy üdítős műanyag palack, ami a célnak tökéletesen megfelel. Vágja le a palack tetejét kb. 5-6 cm-re, majd a szájával lefelé helyezze vissza az alsó részébe, a szemben lévő két oldalt lyukassza ki és drótot vagy spárgát fűzön bele, hogy feltudja akasztani. Öntsön bele kb. 4-5 cm ugyan olyan folyadékot mint a boltban vásáróltba. Kinézetre ez sem a legszebb, de olyan helyekre ahol nincs nagyon szemelőt, tökéletesen megfelel, teszi a dolgát.
  • Permetezzen aeroszollal: a kereskedelmi forgalomban kapható darázsirtó aeroszolok tökéletesen megfelelnek a kisseb, tenyérnyi nagyságú fészkek és a repkedő rovarok elpusztítására. A kiszemelt fészkek irtását mindig szürkületben vagy az esti órákban kezdje el, mivel ilyenkor az összes darázs alvó félben van és a királynő is a fészekben tartózkodik. A permetezést a fészektől a lehető leg távolabbról csinálja, és 1-2 napon belül ismételje meg. Ez a módszer hatásos, de nem költséghatékony, mivel 1 db. aeroszol 2000-2500 Ft-ba kerül.
  • A mosószeres víz is megoldás lehet: a boltban vásárolt szerek helyet van egy régi, költséghatékony, alternetív módszer, mégpedig a mosószeres vízpermet. Keverjen el 2 evőkanál mosogatószert kb. 0,5 l vízben és öntse egy haszállaton kívüli punpás kézi permetezőbe. Permetezze megfelelő távolságból a fészekre, ez a keverék eltömíti a darazsak légzési pórusait, és azonnal elpusztítja őket.
  • Megelőzés: Talán a legfontosabb, hogy a daraszak még csak meg se próbáljanak fészket rakni otthonunkra! Igaz, hogy nem a leg költséghatékonyabb, viszont hosszútávon behozza az árát és megoldja nyugalmát a rovaroktól. Bővebben, tovább az oldalra.....
Üzletben kapható csapda
Üzletben kapható csapda
Üzletben kapható csapda
Üzletben kapható csapda
Házilag elkészíthető csapda
Házilag elkészíthető csapda
Házilag elkészíthető csapda
Házilag elkészíthető csapda

A darázsfészkek kezelése valóban nem olyan nehéz mint gondolná, ha már tudja hogyan kell csinálni! A fentiekben leírt házi praktikák, csak is kizárólag kisebb maximum tenyérnyi darázsfészek irtására vonatkoznak. Nagyobb vagy rejtett fészekű kolóniák esetében, az Ön és családja biztonsága érdekében minden esetben hívja szakembereinket. Rovar allergia esetében meg se próbálja az irtást, mivel már egy darázscsípés is halált okozhat! Mielőtt elkezdi a fent említett darázsirtás egyik módszerét, minden esetben kérje díjmentes szaktanácsadásunkat! Hívjon még ma a +36/70 3841962 telefonszámon, állunk rendelkezésére a nap 24 órájában!

CYLEX