Mit tegyen darázscsípés esetén

Darázscsípések
Darázscsípések

Hogyan néz ki, ha megcsípi egy darázs:

A darázs csípés meglehetősen fájdalmas, mivel a fullánkján keresztű bejutatott méreganyag irritálja a szervezetett. Az embereken különböző reakciók figyelhetők meg, és még az egymást követő csípések következtében is más más reakció léphet fel. Általában először a fájdalmat érezzük, a bőrön pedig nem látható semmi. Lehet, hogy egy kis szúrásnyom vagy egy kis vérpont látható, de csak nagyából ennyi. Egy pár perc elteltével már lényegesen látványosabb a szúrás helye, bepirosodik, megduzzad és a közepén egy kis fehér folt látható. 

Ez a helye a fullánk behatolásának a bőrbe. Általában a gyulladt terület meghaladhatja az 5 cm- tert a harapás körül, de érzékenyebbek esetében ez jóval nagyobb is lehet. A csípés körüli terület tapintása igen fájdalmas és érzékeny, végtagok esetében, ha ízületet ér a szúrás a terület keményedése is előfordulhat. Ezek a tünetek akár 24 órán keresztül érezhetők, de 3-4 nap alatt szűnik meg.

Hogyan kezeljük a darázscsípést:

A darázscsípés kellemetlen reakciói otthon is kezelhetők néhány egyszerű kezeléssel. Amennyiben testén lényeges allergiás elváltozást (gyorsan megduzzad) tapasztal, minél előbb forduljon szakorvoshoz. 

Csípés kellemetlen reakcióinak enyhítésére kövesse a következőket:

 • Nyomkodja ki a mérget: a szúrás közvetlen behatolásánál, a bőrfelület körkörös masszírozásával próbálja a méreganyagot kijuttatni a bőr alól.
 • Fertőtlenítse le a csípés helyét: ha nincs a közelében fertőtlenítő szert, akkor szappanos vízzel alaposan mossa le a megcsípett bőrfelületet. 
 • Jegelje le a duzzanatot: a kellemetlen égő érzés csökkentése érdekében citromos vagy ecetes jeges borogatást tegyen a megcsípett felületre.
 • Irány a kórház: a csípés következtében, az immunrendszer nem megfelelően reagál, és a kialakult túlérzékenységi reakciótól szédülés, hányingert, erős rosszullétet érez, az ajak megduzzad, a szem bevizenyősödik vagy esetleg fulladás lép fel, egyből hívjon mentőt. A darázscsípés életveszélyes és halálos is lehet. 

A darázscsípés menyi ideig tart, az minden esetben attól függ, hogy a megcsipet egyén szervezete hogyan reagál a darázsméregre. Érzékenyebb embereknél a fájdalmas duzzanat akár egy hétig is megmaradhat, viszont van olyan eset amely 2-3 nap alatt tünetmentes lesz. A kisgyermekek szervezete éppen csak ismerkedik az idegen fehérjék legyőzésének folyamatával, ezért lényegesen tovább tart a csípés gyógyulása. 

Mi a súlyos allergiás roham:

Az emberek általában mindig azt mondjál, hogy allergiásak a darázsra , de csak részben igaz, mivel nem a rovarra, hanem a fullánkjában lévő lúgos méreganyagra allergiásak. Ha azt tapasztaljuk, hogy a csípést követő rövid időn ( 20-30 percen) belül az egész testen bőrkiütések, bőrvörösség keletkezik, az ajak, a szem vizenyősen beduzzad, fulladás lép fel, ezt az allergiás reakciót anafilaxiás sokknak nevezzük. Az ilyen esetek többségében a megcsípett személy állapota rohamosan romlik, akár pár perc alatt a legsúlyosabb, végzetes reakció léphet fel. Az anafilaxiális  sokk során szapora szívverés, alacsony vérnyomás, szédülés, eszméletvesztés, hányás alakulhat ki. Ha allergiás a darázscsípésre, feltétlenül kérjen tanácsot háziorvosától, és hordjon magával az orvos által javasolt gyógyszert. Az allergia gyógyítható bizonyos vakcinás kúrával, és lényegesen csökkenthető a darázscsípés által okozott anafilaxiális roham. Ennek az immunterápiának a célja, hogy az allergiás beteg szervezete folyamatosan hozzászokjon az allergiát kiváltó méreg anyaghoz.

Óvakodjunk nyári melegben a szabadban hagyott cukros italok fogyasztásánál, mivel a darázs benne lehet a pohárban, üvegben , fém dobozos italban. A darázs véletlenszerű lenyelésénél a szájüreg, a garat csípése, mely allergia nélkül is végzetes következményekkel járhat a hirtelen fellépő erős duzzanat fulladást okozhat.

Pár tipp a darázscsípés elkerülésére:

Van néhány egyszerű jó tipp, amit ha betart, elkerülheti a darázscsípést:

 • Ne essen egyből pánikba: ha darazsak vanna a közelében, őrizze meg a nyugalmát és lassan haladjon tovább.
 • Ne próbálja meg lecsapni, ne hadonászon, ne hangoskodjon: ez csak felidegesíti és agresszívá teszi a darazsakat.
 • Kerülje az erős illatokat: ne menjen olyan helyre ahol feltehetően darázs van, erős illatú parfümmel, samponnal, hajlakkal, férfiak esetében erős illatú arcszesszel.
 • Kerülje az élénk színű ruházatot: a színes ruházat (sárga, narancs, zöld) vonzza a darazsakat.
 • Lehullott gyümölcsök veszélyei: a fáról lehullott érett gyümölcs és az asztalon tartott gyümölcskosár kedvencei a darazsaknak, mivel táplálkozás céljából gyakran felkeresik.
 • Kerülje a félben hagyott italokat: Ha poharat, italos dobozt vagy palackot a benne lévő itallal együtt őrizetlenül hagy, akkor abban váratlan vendégekre találhat.
 • Takarja le az ételeket: a szabadba fogyasztott ételeket, vagy a megmaradt ételt, minden esetben takarja le vagy zárható tárolóeszköbe rakja.
 • A tisztaság fontos: a gyerekek arcát, száját az édes ételek, italok fogyasztása után törölje meg, mivel a darazsak élelem gyanánt rászálhatnak.
CYLEX