Tudta-e a csótányokról?

Csótányok a világ legelterjedtebb rovarai  

A csótány élelmiszer kártevő!
A csótány élelmiszer kártevő!

A csótány világszerte mindenütt megtalálható kivéve a sarkvidékeket, mivel az egyik legellenállóbb rovar a földön. Rejtőzködő életmódot folytat, lapított testalkattal rendelkezik, fajtól függően 1-5 centiméteres a test hossza. Mindenevő, táplálékát kiváló szaglásával keresi. Egyes fajok akár 3-6 hétig is bírják az éhezést, de vízhiányában napok alatt elpusztul. Éjjel aktívabb, nappal a falrepedésben és egyéb rejtett résben húzza meg magát. A német csótány esetében a nőstény petéit úgynevezett "petetokban" magán hordozza és közvetlenül a kikelés előtt rakja le. A konyhai csótány (svábbogár) esetében a "petetokot" csak 1-6 napig cipeli, ezt követően elrejti. Egy-egy petetokban általában 12-56 db pete is lehet. Élete folyamán mint egy 7-8 petetokot rak. Egy kifejlett egyed fajtól függően 3 - 6 hónapig él, de ideális körülmények és megfelelő páratartalom esetén akár 1 évig is él.

A behurcolásának köszönhetően ma már világszerte elterjedt a faj. Egyes vélekedések alapján eredetileg a dél-orosz területekről, más források szerint viszont Közép-Afrikából származik. Fajtól függően a  kifejlett példány színezete a vöröses sötétbarnától a feketéig terjed. A hím szárnya nagyjából a potroh 2/3-ad részéig ér, a nőstény szárnytalan, mindkettő röpképtelen. Csápja akár a testhosszával megegyező hosszúságú is lehet, minden végtagja erős futóláb. Erősen urbanizálódott faj, szinte már csak a városokban, falvakban, tanyákon az ember közelségében van jelen. Az élelmiszerek (étel, ital) beszennyezésével tud patogéneket terjeszteni, valamint a fertőzések (Szalmonella,  E.coli, kolera, kampilobakteriózis) terjesztésével okozza a legnagyobb kárt. A csótány ürüléke, valamint bűzmirigyének váladéka súlyos allergiás reakciót válthat ki azoknál a személyeknél akik ezekre az anyagokra érzékenyek. Az allergiás reakciók hatására a bőrön bőrpír, erős viszketés, csalánkiütés jelentkezhet.

Magyarországon a német csótány és a konyhai csótány a legelterjedtebb faj. A kedvenc tartózkodási helye közé tartozik a konyha és az olyan helyiség ahol ételt tárolnak vagy dolgoznak fel. De szívesen látogatják a vizesblokkokat is, mivel a magas páratartalma és a magasabb hőmérséklete jó életkörülményt biztosít neki. A bevásárlóközpontok is a gyakran látogatott helyei közé tartozik, mivel változatos táplálékot és számtalan búvóhelyet talál. Különböző állattartó helyeken pl. ólakban és istállókban is gyakran előfordul, de szabadban csak nehézkesen él meg. 

Az amerikai csótány hazánkban ritkán fordul elő, de a világban mindenütt megtalálható. Az eredeti hazája a neve ellenére nem Amerika hanem Afrika, a hajósok behurcolása által terjedt el a 15. században. Főleg Közép-Európában a meleg, száraz középületekben található meg, ahol a rendszeres védekezés ellenére is sikeresen szaporodik. Az amerikai csótány 2-4 centiméter hosszúságúra is megnőhet, nagy korong alakú előháttal rendelkezik, ami a fej nagy részét fedi. Hosszú csápokkal, nagy szárnyakkal (mellyel tud repülni) és tüskés lábakkal rendelkezik. Nem repül szívesen, inkább a gyors futást helyezi előnyben. A petetokot a nőstény inkább a laza földbe ássa el, vagy résekbe, repedésekbe rejti el. A kikelt csótány azonnal tud futni és egyből biztonságos helyre menekül. Az amerikai csótány mindenevő, fénykerülő, rejtett életmódú, száraz meleg helyet kedvelő rovar.

CYLEX