Ki a felelős a kártevőirtásért

A tulajdonos vagy a bérlő felelős a kártevőirtásért?

Csakúgy mint a bérleményhez tartozó területek (kert, ingatlan előtti terület, lépcsőház, kerékpártároló stb.) karbantartása, úgy a kártevőirtás is nagy zűrzavart és vitát okoz a tulajdonos és a bérlő között. Általában ennek az olykor értelmetlen vitának két fő oka van:

  1. A jogszabályok nem egyértelműek a felelősségi köröket illetően, illetve a téves értelmezés.
  2. A kártevő időbeli bejutásának okai.  

Ezek a viták sok kellemetlenséget okoznak, mint a tulajdonosnak, mint a bérlőnek, főleg ha bíróság elé kerül az ügy. A tulajdonos és a bérlő általános felelősége a kártevőirtás, mivel a bérlemény ésszerű állapotának átadása, fenntartása, biztonsága, tisztasága közös bizalmon alapul. Ha bíroság elé kerül a vitájuk, ahol a bérleti jogról szóló jogszabályok értelmezése és az erre utaló törvény hoz ítéletet, hol a bérlő, hol a tulajdonos javára. 

Általában az ingatlantulajdonos felelős a kártevők elleni védekezésért és a kártevőirtásért (pl. patkány, egér, nyest, hangya, csótány, darázs), főleg abban az esetben ha az ingatlan elhelyezkedése, szerkezeti hiányossága erre okot ad. Kivételt képez a bérlő terhánysága, a takarítás és a tisztaság hiánya okozza a kártevő jelenlétét, vagy éppen a tulajdonos engedélye nélkül átalakítást végzett. Ha a bérlő különbféle szerves anyagokat helytelenül tárol, vagy oda nem illő tevékenységet folytat, ezzel megfelelő életkörülményt teremtve a kártevőknek, akkor az ingatlan tulajdonos megnyerheti a vitát, és a kártevőirtás a bérlő felelősége.

A tulajdonos felelősége, hogy a bérlő számára tiszta, lakható, biztonságos és kártevő mentes ingatlant adjon át. A bíroságok megállapították, hogy ha egy bérlő a bérlemény átvételét követően panasszal él a kártevők jelenlétével kapcsolatban a tulajdonosnál, akkor az irtással kapcsolatos feladatok elvégzését a bérbeadót terhelik. Amennyiben a bérlő bizonyítékokkal (fénykép, állapotfelmérés) tudja bizonyitani, hogy a bérleményt ne megfelelő, tiszta, rendezett, kártevőmentes állapotban vette át, akkor ez önmagában is elegendő, hogy az ezzel járó költségeket a bérbeadóra hárítsa.

Minden esetben törekedjen a saját nyugalma érdekében a békés, közös megoldásra. Abban az esetben, ha a vitás szakmai kérdésekben döntésképtelenek, forduljanak szakembereinkhez bizalommal. Díjmentes szaktanácsadásunkkal állunk rendelkezésére, a nap 24 órájában.

CYLEX