Darázsirtás Szolnokon és környékén

Mit kell tenni, hogy a darazsak ne zaklassák!

Nálunk a Kártevőirtó kommandónál gyors segítséget kap....

Szó szerint kiszúrhatnak Önnel!

Egy tökéletes, nyugodt nyári napon a családjával kint ül a teraszon és sütöget vacsorára. Egy hűsítő ital kortyolgatása közben a válla fölött fenyegető zümmögést hall. Megérkeztek ezek a fránya darazsak, és nem mennek el, tönkre téve a tökéletes délutánt. 

Ismerős lehet, Ön is járt már így? Nincs egyedül!

A darazsak minden év tavaszán elfoglalják a kültéri tereket és az otthonunk minden zegzugos helyeit, ezzel megnehezítve és lehetetlenné téve azok használatát. Ráadásul veszélyesek is lehetnek! Tovább az oldalra.....

Hogyan vesszük fel a harcot a darazsakkal!

A kapcsolatfelvételt követően a vállalható legrövidebb időn belül fogunk kimenni Önhöz. A darázsirtás egy rendkívül veszélyes és összetett feladat, amelynek szakszerűtlen, elvégzése komoly veszélyekkel, meglehetősen súlyos sérülésekkel, csípésekkel is végződhet. Ezeket a rovarokat ha zaklatják veszélyesek is lehetnek, de különösen akkor, ha a fészküket illetéktelen behatoló fenyegeti. Az irtásban gyakorlattal nem rendelkező ember igen nagy veszélynek teszi ki magát! A darázsirtást szakembereink többféle módszerrel, technológiával végzik. A munkafolyamatot nagyban befolyásolják a fészkek elhelyezkedése és a darazsak mennyisége. Az irtás során a legfontosabb cél, hogy a szaporodásért felelős királynőt is elpusztítsuk. A kolónia kiirtására több bevethető módszerünk is van, mindig azt alkalmazzuk, ami szakmailag a legindokoltabb lehet. Ügyelünk arra, hogy ne csak az elhullott darazsakat, hanem az élőhelyüket, a fészket is eltávolítjuk az esetleges visszatelepedés elkerülése érdekében. A fészek begyűjtését és annak megsemmisítését valamint elszállítását szakembereink szakszerűen elvégzik. További információkkal látjuk el a megelőzéssel kapcsolatban, hogyan tudja megakadályozni az újabb darázsfészkek lerakását a környezetében. Szakembereink által a leggyakrabban használt irtási eljárás, a nagy nyomással kijuttatott porszórásos  technológia. A darazsak fészkébe és a fészek környékére juttatjuk ki magasnyomású porozógépből az irtószert. A rovarirtó por fajlagos érintőméreg, mely a rovarral való érintkezést követően gyors bénulást, majd a darázs elpusztulását okozza. A kolónia felszámolására a célzott permetezéssel kijutatott irtószeres módszert, olyan helyeken alkalmazzuk ahol a porozás a hely körülményei miatt nem célszerű.

Ebben az esetben az irtószert közvetlenül a darázsfészekre, valamint a fészek környékén levő rovarokra permetezzük, ami pillanatok alatt eléri hatását. A hidegködképzést általában olyan zárt helyeken alkalmazzuk, ahol a fészek nem látható, rejtett helyen van és a darazsak nagy létszámban kiszállhatnak. A hidegködöt egy speciális ködképző generátorral juttatjuk ki a kezelt területre, melyből a finom porlasztás hatására kb. 5-15 mikrométer átmérőjű köd szemcsét hozunk létre. Az így kijutatott irtószer még a permetsugárban elpárolog, és a hatóanyag pára formájában leülepszik. A köddel érintkezett darazsak elpusztulnak.

A darázsirtási munkánk során az egészségügyi óvórendszabályok betartására nagy figyelmet fordítunk, mivel a kezeléseknek nincs semmilyen egészségügyi kockázata.

A vállalkozásunk által használt darázsirtószer környezetbarát, emberre és állatra egyaránt veszélytelen, engedéllyel, és biztonsági adatlappal rendelkezik. 

A darázsirtási munkánk után a dokumentációra is nagy figyelmet fordítunk, és minden munkánkra "elégedettségi" garanciát vállalunk. Így az ügyfeleinkkel nemcsak emberileg, de jogilag is korrekt kapcsolatokat alakítunk ki.

A darázs mindenevő és élelmiszer szennyező rovar! Mindenre rászáll, így a lábukra tapadt kórokozókkal az ember környezetében található élelmiszereket beszennyezhetik. Leginkább enterális fertőzéseket okozhat. Szúrásuk egyes embereknél súlyos allergiás (anaphylaxia) rohamot okoz, amely szélsőséges esetben akár halálos is lehet. 

Gyakori kérdések a darázsirtásról?

1. Mikor kell szakembert hívni a darazsakhoz?

Általában az a szokás, hogy még nincs baj addig mindig a teendők végére kerül a darázsírtás, vagy megpróbálja saját maga megoldani, kisseb nagyobb sikerrel. A darázsirtás a szakma egyik legveszélyesebb tevékenysége! Ha tavasszal bejön a jó idő a királynő (anya) elkezdi a fészekrakást és lerakja petéit. Ebben az időszakban vagy még hamarabb érdemes elkezdeni a megelőzést, hogy egész nyárra darázsmentes legyen környezete. Ha esetleg nem vette észre a darázsfészket, mert nem látható, rejtett helyen van, de egyre több darázs repked környezetében, akkor kell a szakmai segítség. Még házi praktikákkal se álljon neki az irtásnak, mivel nem lehet tudni mekkora a fészek mérete és mennyi rovar van benne. Ha az aeroszolos irtással is megpróbálkozna, vigyázzon mert fennál annak a veszélye, hogy felbőszíti az egész kolóniát és támadásba kezdenek. Minden esetben kérje ki szakembereink véleményét!

2. Mikor kell a darázsirtást elkezdeni?

Érdekes kérdés! A darazsak elleni harcot szakembereink mindig kettő munkafolyamatra osztják. Az első munkafolyamat és egyben a legfontosabb a megelőzés, ha már elkezdték építeni a fészküket a darazsak akkor következik a második munkafolyamat az irtás. A megelőzést kora tavasszal (kb.március közepétől) kell elkezdeni, mielőtt a téli hibernációból ébredő darazsak el nem kezdik keresni a megfelelő fészekrakó helyeiket. A fészekrakó hely kiválasztása eltarthat kb. 1 - 1,5 hétig is, ezt az időt kell kihasználni a megelőző porozás elvégzésére. Az időben elkezdett  átfogó, teljeskörű porozással megelőzhető a darazsak betelepedése az otthonunkba hosszútávon (egész szezonra). Ha már a fészekrakást elkezdték a darazsak, akkor minél előbb elkel kezdeni az irtást, vagy vegye fel a kapcsolatot szakembereinkkel és kérje díjmentes szaktanácsadásunkat. 

3. Látom hol járnak ki-be a darazsak, mivel tömhetem be a lyukat?

Nem jó megoldás eltömíteni, elzárni a darazsak közlekedési útjukat, ugyanis újabb járatott, lyukat fognak rágni, hogy kijuthassanak. Előfordulhat, hogy pont a lakótér felé veszik az irányt és könnyedén berágják magukat valamelyik szobába. Ilyenkor egész hosszú utat is megtehetnek a falban, vagy éppen a mennyezetben, főleg ha üreges szerkezetű az épület. Az eltömített darázsfészek megnehezíti a szakembereink irtási munkáját, mivel a fészek irányában a legegyenesebb út az eredetileg elkészített közlekedő útvonal. Ha ezt az útvonalat eltömítik, akkor az irtószer bejutása sem lesz tökéletes. A porozószere nem intelligens, mivel a bejutási hely után különböző idegen anyagok állják útját a pornak, esetleg nem jut el a fészekig és gond lehet a hatékonyságával.

4. A darázsirtást csak éjszaka csinálják?

Nem! Az igaz, hogy két nyomós érv is van az éjszakai darázsirtásra, mégpedig az, hogy ilyenkor a legveszélytelenebb az irtás, a másik, hogy az egész kolónia bent van a fészekbe. De szakembereink több okból is biztosabbnak tartják a nappali irtást mint az éjszakait. A munkáink során a létrán vagy egyéb speciális helyeken való tartózkodás veszélyesebb szokott lenni mint, hogy megcsípjek a darazsak. A védőfelszerelésünk amit munkáink közben használunk, teljesen biztonságos a darázscsípések ellen, így számunkra a nappali darázsirtás is ugyanolyan biztonságos mint az éjszakai. A nappal végzet irtás nagy előnye, hogy könnyen be tudjuk azonosítani még a rejtett fészek helyét is, mivel nyomon lehet követni a darazsak bejutási pontját a fészekbe. Az általunk használt irtószer (por) fajlagos érintőméreg, így nem muszáj, hogy az összes rovar bent tartózkodjon a fészekbe. A porozás után a fészekbe visszatérő darázs hozzáér az irtószerhez és kis idő után elpusztul, valamint az egész kolónia is.

5. Van-e garancia a darázsirtásra?

Igen! A Vállalkozásunk által kezelt területre, legyen az rejtett darázsfészek, vagy teljes tetőszerkezet porozása, élő darazsak irtása, vagy megelőző porozás, a teljes szezonra 100% garanciát vállalunk!  

6. A darázsirtást milyen esetben fizeti a biztosító?

A darázsirtás után is van lehetőség egyes biztosítóknál a kárigény benyújtásra. Érdeklődjön a biztosítójánál, hogy milyen kiegészítő biztosítási lehetőségek vannak a darazsak okozta épületkár illetve az épületen fészkelő darazsak irtásával kapcsolatban. Vállalkozásunk minden szükséges bizonyítvánnyal és hatósági engedéllyel rendelkezik, hogy az általunk kiállított számlát, munkalapot és esetleges szakvéleményt a biztosító elfogadja. A darázsirtásra is kiterjedő jól megkötött biztosítás esetén az irtás teljes költségét is megtéríti a biztosító. Fontos, hogy a biztosító nem kifejezetten az irtást fizeti ki, hanem a fészek és a darazsak által okozott kárt! 

Ha vállalkozásunkra bízza a szakszerű darázsirtást, segítünk Önnek megszabadulni a szúrós kártevőktől. Mi nem ismerjük a "lehetetlent" a fészek elhelyezkedésével kapcsolatban. 


CYLEX