Miért csíp a darázs?

A darázscsípés akár halált is okozhat!
A darázscsípés akár halált is okozhat!

A darázs vonzódása az emberhez:

Végre itt a nyár, jöhet a felhőtlen napozás, hogy pótóljuk a "D" vitamin szükségleteinket. De várjon, ha kimegy a kertbe és darazsak röpködnek, zümmögnek Ön körül, az igen nagy riadalmat okozhat és könnyen megfoszthatja lelki békéjétől. A kertje igaz, hogy saját tulajdona, de ez a természet hátsó udvara is, mely mindenféle csípős, harapós, repülős és zümmögős rovart jelent. A nyári terhek listájára, a kerti munkán kívül ne vegy fel a darázscsípéseket! 

Ha megcsípik a darazsak, annak mindig nyomos oka van, mégpedig valamilyen okból kifolyólag fenyegetve érzik magukat. Gyakran vonzódnak az erős illatokhoz, szagokhoz (parfüm, arcszesz, izzadság), élénk, rikító színű ruhákhoz, a cukros italokhoz valamint az ételekhez. Emiatt nem ritka, hogy felkeresnek minket, és álltalába ilyen esetben különös reakciókkal védekezünk. Ebben az esetben a darazsaknál is egy ösztönös védekező mechanizmus lép fel, és megtámadva megcsípnek.

Összefoglalva két fő oka van, hogy megcsíphet egy darázs:

  • Védelem: ha egy darázs úgy érzi, hogy otthonát vagy éppen saját magát támadás éri, fenyegetik, megvédi a fészkét és egyúttal magát is. Azonnal csípésnek ered!
  • Izgatottság: A darázs is bizonyos szempontból olyan mint az ember, fel lehet bosszantani. Ez azonban abban nyilvánul meg, hogy a folyamatos karlengetés esetén, miközben megpróbálja elhessegetni, ilyen érzést kelt a darázsnál.
CYLEX