A "csináld magad" természetes irtószerrel

Hogyan lehet megszabadulni a csótányoktól házi praktikákkal:

Most, hogy az idegrendszere pattanásig feszült, itt az ideje, hogy kiválassza melyik házi praktika lehet hatásos a csótányok végleges eltávolítására. Ezek a módszerek segítenek elpusztítani és elriasztani a betolakodókat, viszont rendszeresen, hosszabb ideig alkalmaznia kell a megfelelő hatás elérése érdekében. Természetesen, ha a csótány fertőzöttséget sikerült megszűntetnie, van egy fontosabb feladat az irtásnál is amit meg kel csinálnia!  A csótányok bejutásának és betelepedésének megelőzése, melyet ide kattintva elolvashat.....

Ha azonban nem szeretne egyedül megbirkózni a csótányokkal, ha komoly kihívásnak tartja és segítségre van szüksége, kérje díjmentes szaktanácsadásunkat!  Szakembereink szívesen megbeszélik Önnel, hogy mit látott, és hogyan segíthetünk véglegesen megszabadulni ezektől a veszélyes kártevőktől.

  • Ragadós csapda: mielőtt bármit is tenne a rovarok ellen otthonában, a legfontosabb teendő, hogy vásároljon (gazdász vagy kertészbolt) egy rovarok számára kifejlesztett attraktánsal (csalogatószer) ellátott ragadós csapdát. Nagy segítségére lesz a rovarok beazonosításába, valamint irtás után a monitoringozásban (rovar mennyiség felmérése, ellenőrzése). A ragadós csapdát a használati utasításban leírtak alapján hajtogassa össze, majd helyezze oda ahol rovart látott. Álltalába célszerű elhelyezni a tűzhely vagy hűtőszekrény mögé, mosogató, konyhabútor alá és minden olyan helyre ahol a rovar élelmet találhat. A csapdát naponta ellenőrizni kell, a beleragadt rovarokat viszont könnyebben tudja azonosítani, valamint az egyedek számának növekedésével megtudja állapítani a fertőzöttség méretét. Arról nem is beszélve, hogy az atraktásnak köszönhetően folyamatosan összegyűjti a helyiségben mászkáló csótányokat. A ragadós csapda után nem kell takarítani, oda rakja ahová akarja, aránylag költséghatékony és veszélytelen. Ügyelni kell arra, hogy a ragadós felületre ne kerüljön semmilyen szennyeződés, és ne rakja nedves helyre mert a hatásfokát nagymértékben lecsökkentheti. Ne rakja olyan helyre ahol gyerek vagy háziállat hozzáférhet, mivel beleragadhatnak.
  • Bórsav: talán a legelterjedtebb és leghatásosabb házi irtószer. A bórsav nem összekeverendő a bóraxszal, viszont a kezelési eljárás megegyezik mind a kettőnél. Bár mind a bórax, mind a bórsav működni fog az irtásban, de a bórsav messze felülmúlja a bóraxot. A bórsav egy olyan por, amely a csótány külső kitinpáncélját károsítja, ha a csótány fogyaszt belőle az emésztőrendszerét károsítja és a gyomruk kitágulását okozza. A bórsavat szórja szét a csótányok tartózkodási helyére, de csak vékonyan, mert ellenkező esetben a rovarok elkerülik. Ha azt szeretné, hogy meg is egyék, keverje össze lisztel meg egy kis mézzel és készítsen belőle egy tészta szerű anyagot. Csipkedje szét és szórja a csótányok feltételezhető vonulási útjaikra. Fontos, hogy a bórsavat nem szabad szájon át lenyelni! Ne rakja olyan helyre, ahol gyerek vagy háziállat hozzá férhet. 
  • Szódabikarbóna: úgy tűnik mindenre fel lehet használni, még csótányirtásra is alkalmas. A szódabikarbóna egyszerű és biztonságos módja, hogy megszabaduljon a csótányoktól. Keverje össze egyenlő rész porcukorral és szórja szét azokra helyekre ahol a csótányok a leg aktívabbak. Bele teheti egy kis lapos tálkába is, hogy ne legyen minden fehér, poros. Akárhogy is, a csótányok oda fognak menni és a cukorral együtt esznek a szódabikarbónából. A táplálkozást követően a gyomorsavukkal reakcióba lép, és a gyomruk addig tágul még fel nem robban és elpusztul.
  • Kovaföld: hazánkban a kovaföld nem egy elterjedt, ismert az irtási listán, viszont az egyik leghatékonyabb anyag, hogy irtószer nélkül szabaduljon meg a csótányoktól. A kovaföld a vízi élővilág elmeszesedet részeiből áll, melyet a tengerek, tavak, folyok üledékéből nyernek ki. Ennek az üledéknek az apró, éles részecskéi sértik meg a csótány kitinpáncélját, és így a rovar kiszáradását, elpusztulását okozza. Az emberre és állatra veszélytelen anyag. A kovaföldet szórja szét a csótányok tartózkodási helyére (lehet bővebben), és kb. 2-3 naponta ismételje meg. Ez a folyamat eltarthat néhány hétig, viszont határozott javulás észlelhető a csótányfertőzés terén. 
  • Citrusfélék: ízletes nassolnivaló lehet az emberek számára, viszont a csótányok körében nagy riadalmat okoz. A citrusfélék közül a főként a cirom illata nem tartozik a csótányok kedvencei közé. Ha a felmosóvízbe erős citromillatú felmosó folyadékot, vagy pár csepp citromolajat önt, és ezzel rendszeresen felmossa a padlózatot lényegesen kevesebb csótánnyal fog találkozik otthonában. Az igaz, hogy ez a módszer nem öli meg a csótányokat, de nagy elűző hatása van. Hatékony, megfizethető, veszélytelen és a megelőzésben is sokat segít.

  • Illóolajok: Kiváló hatású természetes csótányriasztók, hasonló képen mint a fent említett citrusfélék. A legjobb hatású a borsmenta és a citromfűolaj. A felhasználásuk abban különbözik, hogy nem felmosással hanem permetezéssel űzzük el a rovarokat. Keverjük össze az illóolajat vízzel, majd öntsük egy kézi pumpás permetezőbe és permetezzük a csótányok tartózkodási helyeire. Ez a módszer is csak elűzésre használható, nem öli meg a csótányokat, viszont hatásos és veszélytelen.

Rovarok beazonosítása
Rovarok beazonosítása
Rovarok befogása
Rovarok befogása
Rovarok ellenőrzése
Rovarok ellenőrzése
CYLEX