Mit tehet a kártevők ellen!

Hasznos tippek a megelőzésre 

Ha bármely kártevő, legyen az rovar vagy rágcsáló költözne be otthonába, félelmet és undorkeltő hatást vált ki általában. Nem elég hogy esztétikailag nem túl kellemes látványt nyújtanak, de ha reggel a kávéfőzés közben egy hatalmas csótány köszön vissza a konyhabútorról, vagy a lábunk mellet oson el egy egér az megkeserítheti az egész napját. Arról nem is beszélve, hogy ezeknek a kártevők nagy része sajnos sok betegséget is hordoz. Ezért nagyon fontos, hogy megakadályozzuk a bejutásukat a környezetünkbe. De mit tehet a kártevő mentes állapot fenntartása érdekében? 

1. Így előzze meg, a kártevők bejutását az otthonába!

Általában a rovarok nagyrésze a rejtőzködő, sötét életmódot kedveli. Ebből adódóan az éjszakai órákat válasszák a táplálkozásra, így ekkor találkozhatunk velük a legtöbbet, de vannak kivételek. Napközben ritkán mozognak, elbújnak a helyiségben vagy az épületen található résekben, repedésekben. A rágcsálók a rovarokkal ellentétben nagyobb mozgásigényűek, nappal és az esti órákban is keresik az élelmet. A házba való bejutásukhoz a méretüknél fogva lényegesen nagyobb helyre van szükségük. Ilyenek helyek például a ajtók, ablakok, szellőzőnyilások, nem használt kémény nyílások. 

Így előzzük meg bejutásukat: 

  • Az épület külső részén a falakon, tető alsó részén található fa borításokon, bejárati ajtókeret széleinél valamint a küszöb alatt található rések, repedések maradéktalan betömítése. Milyen behatolóktól védjük meg otthonunkat? A darázs, madár (fészekrakás) valamint a nyest a tetőrészen, a csótány a repedéseknél, ajtókeret réseinél juthat be. 
  •  Az épület belső részén más más a teendő. A konyha és a fürdőszoba esetébe a csempék közötti és felső részeinek tökéletes fugázása. A mosogató, gáztűzhely valamint a vizes blokkok csőáttöréseinél a rések betömítése. A lambéria mögötti helyek kiválóan alkalmasak a szaporodásra, ezért minden rést, repedést el kell tömíteni. Az ajtó és ablak keretek falhoz való illesztéseinél ne legyenek rések. A szobák padlózatának szegélye jól illeszkedjen vagy szilóza körbe. Milyen behatolóktól védjük meg otthonunkat? A csótány, bolha, hangya és egyéb rovarok rejtőzködőhelye, valamint a csőáttöréseknél az egér bejuthat.
  • A rágcsálók és repülő rovarok bejutása ellen leghatékonyabban a hálózással lehet védekezni. Tegyünk szúnyoghálót a nyílászárókra ( ablak, ajtó) valamint a szellőző nyílásokra. Milyen behatolóktól védjük meg otthonunkat? A repülő rovar, egér, ritkább esetben a patkány juthat be.
  • Az új és használt bútorok, elektromos berendezések, egyéb használati tárgyak bevitele előtt mindig mindent ellenőrizzen át alaposan, mivel könnyen többféle kártevő bevihető velük az otthonukba. Kárpitozott bútorok esetében ajánlott az irtószer használata! Milyen behatolóktól védjük meg otthonunkat? A csótány, ágyi poloska, hangya, egyéb rovar ritkább esetekben egér juthat be.
  • A házi kedvencek sem elhanyagolhatóak, azokról is gondoskodni kell! Mielőt bevisszük otthonunkba ne feledkezzünk meg a bolha irtásukról sem!

2. Előzzük meg a bajt!

A kártevők általában az emberek közelében élnek, mivel ott tudják legjobban biztosítani fennmaradásukat! A folyamatos táplálkozásuk növeli az elszaporodásukat, többen és még többen lesznek, ha nem tesszük meg ellenük a megelőző óvintézkedéseket. A leghatásosabb óvintézkedés amit megtehet a higiénia fenntartása!                                                                          Mik azok a higiéniai óvintézkedések:

  • Gyakorolja a jó élelmiszer higiéniát úgy, hogy lehetőleg mindent légmentesen záródó edényekben, dobozban tárol, még a hűtőben is!
  • Tegye mindennapi jó szokássá, hogy nem hagy ételt csomagolatlanul hosszú ideig az asztalon!
  • Tartsa mindig tisztán, higiénikusan környezetét! Nagyon fontos kiemelni a tűzhely, hűtőszekrény, szemetes tároló, mosogató környékének tisztán tartása! Morzsa és egyéb ételmaradék mentes legyen. 
  • Heti 1-2 alkalommal végezzen higiéniai (domestosos vagy egyéb fetőtlenítőszeres) felmosást.

3. Ellenőrzés (monitoringozás)!

A kártevők jelenlétét az otthonában nem biztos, hogy időben észreveszi! Nagyon fontos a folyamatos ellenőrzés (monitoringozás), mivel így győződhet meg arról, hogy mindent megtett a kártevő mentes állapot fenntartásáért. A leghatékonyabb módszer a rovarok jelenlétének, fajainak és mennyiségének meghatározására a ragadós csalétek kihelyezése. Nagy hozzáértést nem igényel, könnyen kihelyezhető és több helyen is lehet vele ellenörizni a kártevőket. A szaküzletekben megvásárolható ragadós csalétek tökéletesen megfelel a célnak, viszont használata előtt részletesen tájékozódjon, kérje szaktanácsadásunkat.

4. Ha már bejutott!

Nem is gondolná, hogy a kártevők milyen okos, rafinált élőlények! Hajtja az ösztönük, a legfenttarthatóbb élet után, törtetnek és a leg lehetetlenebb helyeken is bejutnak otthonába. Ne legyen csalódott ha mindent megtett a bejutásuk ellen, és még is 1-2 db. bejutott. Mindenre van megoldás! Első lépésként próbálja meg a házi praktikával az irtást, ha nem járt sikerrel forduljon szakembereinkhez. Mi szakszerűen a lehető legrövidebb időn belül kártevőmentesítjük otthonát, kedvező áron! Hívjon minket bizalommal a +36/703841962-es telefonszámon!

5. Kártevő mentes állapot fenntartása!

A kártevő mentes állapot folyamatos fenntartása elsőre bonyolult dolognak tűnik, de higgye el nem az. Egy kis odafigyelést igényel a környezetünkre a saját érdekünkben. A fentiekben leírt lehetséges hiányosságok pótlása hosszútávon sok bosszúságtól, kellemetlenségtől kíméli meg Önt és családját. Az éghajlatváltozás miatt hazánkban is egyre nagyobb a kártevő populáció, így napi szinten gondoskodni kell környezetünkben a lehetséges szaporodási helyük megszüntetéséről. A környezetünk higiéniája sem elhanyagolható!

CYLEX