Csótányinformációs kérdések

1. Mi vonzza otthonába a csótányokat?

Nem minden esetben igaz, ha csótányai vannak, koszos az otthona. A csótányok szeretik a párás, nedves helyeket, legyen az idegesítő szivárgó cső, vízcsap vagy vizes fürdőszobaszőnyeg, a csótányok számára ez a legkedvezőbb hely a szaporodásra. De ha teljesen megszüntette a nedves, párás helyeket otthonában, az még nem jelenti azt , hogy mindent megtett a csótánymentességért. Ez a rovar mindent megtesz az élelem felkutatásáért, addig megy még nem talál. Szereti a szétszórt morzsát, a szemetesbe kidobott ételmaradékot, a piszkos edényt, a pulton szabadon hagyott ételt. Imádnak takarítani a gyerekek után, ezért ügyelni kell nagyon a tisztaságra, nehogy csótányszállóvá váljon otthona.

2. Mi a kedvenc eledele a csótányoknak?

Nem igazán jó hír, hogy a csótányok nem válogatósak, mindent megesznek amit találnak. Mindenevők mert megeszik a dögöt, a romlott penészes ételt ami azt jelenti, hogy nagyjából mindent és mindent felfalnak. Bár a cukros, édes maradékot részesítik előnyben, de még a hajat, a könyveket is jóízűen elfogyasszák. Boldogan esznek fehérjét és szénhidrátot. 

3. Mennyi ideig bírják a csótányok táplálék nélkül?

A csótányok egy dologban hasonlítanak az emberre, hogy sokkal tovább bírják élelem nélkül, mint víz nélkül. Ezért szeretik annyira a nedves, vizet blokkokat, ez igazából nem túl jó hír az Önnek. Ha elkövet mindent annak érdekében, hogy távol tartsa az ételt a csótányoktól, felporszívózza a leszórt morzsákat, és minden ételt zárható tárolóedénybe rak, akkor ezt rendszeresen kell tennie az eredményességért. A csótányok elrejtőzve otthonában akár egy hónapig is kibírják élelem nélkül, úgy hogy észrevenné őket.

4. Hol rejtőzködnek el a csótányok? 

A csótányok rejtőzködő életmódú rovarok, szeretik a sötétet. Emiatt a rések, repedések a kedvenc búvóhelyei, néha kissé nehézkes lehet megtalálni őket. A csótányok leggyakrabban a mosogató alatt, tűzhely mögött, hűtőszekrény alsó-felső részén, mikrohullámú sütő belsőrészén, szekrényekben, ágyneműtartóban, valamint bárhol elrejtőznek az otthonában ahol megfelelő életkörülményt találnak.        

5. A csótányok betegségeket okozhatnak?

A csótányokkal kapcsolatos legnagyobb gond az, hogy a biológiájuknál fogva számos betegséget terjesztenek. Sajnos ez igaz!                                                                            Terjeszthetik a Szalmonellát illetve a E.colit, de gyakran okoznak kolerát, kampilobakteriózis megbetegedéseket is. Ezek a fertőző betegségek, rendkívül károsak lehetnek az egészségre, és akár halállal is végződhetnek. Ezen túlmenően a csótányok ürüléke, valamint bűzmirigyének váladékai egyértelmű allergén szerepet töltenek be, allergiát is okozhatnak. Sokan nem tudják, mire allergiásak, amíg meg nem találják a csótányokat az otthonukban. A saját biztonsága érdekében meg kell szabadulnia a csótányoktól, amint meglátja őket.

6. Hogyan néz ki a csótány pete?

A csótányok párzást hosszan tartó udvarlási ceremónia előzi meg. A peték hengeres barna foltoknak tűnnek. A nőstény petéit egy ragacsos anyaggal ragasztja le a rejtek helyére. Általában a petetokban 16-28 pete foglal helyet és meglehetősen kicsik. A probléma az, hogy a Német csótány csak 24 órával a kikelés előtt rakják le őket. A konyhai csótány 1-6 napig cipeli magával a petetokot, majd ezt követően elrejti. Ez azt jelenti, hogy a petéket hihetetlenül nehéz megtalálni, szinte lehetetlen.  

7. Hogyan néz ki a baba csótány?

A bébi csótányok érdekes módon félrevezethetőek lehetnek. A fenőt (imágó) csótánytól lényegesen eltérő a kinézetük, könnyen összetéveszthetők valami más rovarokkal. Azt hinnénk, hogy albínó csótányok, mivel fehérek és szürkék, így nem ismerhetők fel még meg nem nőnek. A kifejlett csótányokkal ellentétben a testükön nincsenek szárnyak, kicsit kisebbek és szélesebbek. 

8. Harapnak-e a csótányok?

A legtöbb ember azt gondolja, hogy a csótányok egy kellemetlen, undorkeltő rovarok, de nem bántanak. Sajnos ez sem teljesen így van! A csótányokról régebről ismert volt, hogy megrágták az emberi húst is, de napjainkban már ez nem fordulhat elő. Bár először megharaphatják a körmöt, szempillát, hajat vagy esetleg a kézen és lábon lévő száraz bőr hámrétegét. Ezzel a harapásukkal elég súlyos irritációt okozhatnak, és nehéz megállapítani, hogy valóban csótány csípett-e meg vagy nem.

9. Hogyan néz ki a csótány harapása?

A csótányok csípései valójában majdnem úgy néznek ki mint az ágyi poloskáké, de csak szétszórtan találhatóak a emberi testen. Ha élénkpiros, kerek harapásnyomot talál magán, ami önmagában van, akkor nagy eséllyel csótány csípte meg. A bőre megduzzad és viszketni kezd, kemény csomós érzés a harapása. 


Haraphatnak a csótányok?

A legtöbb ember azt gondolja, hogy bár a csótányok hátborzongatóak, ártalmatlanok. Sajnos ez nem igaz! A csótányokról ismert volt, hogy megrágják az emberi húst – élő és halott egyaránt. Bár először megharaphatják a körmödet vagy a szempilláidat, vagy esetleg a kezed és lábaid száraz bőrét, akkor is harapnak. A harapásuk elég súlyos irritációt okozhat, és nehéz lehet meghatározni, hogy egy harapás csótánycsípés-e vagy sem, hacsak nem lát csótányokat a ház körül.

Hogyan néz ki a csótány harapása?

A csótánycsípések valójában nagyon hasonlítanak az ágyi poloskacsípésekhez, de nem lesznek csoportosak. Ha olyan élénkpiros és kerek harapást találsz rajtad, ami önmagában van, akkor nagy eséllyel csótánycsípés lehet. A bőre megduzzad és viszketni fog, és kemény csomó érzés lehet a harapáson belül.

CYLEX