Hogyan néznek ki a csótányok?

Milyen rovar van a házban?
Milyen rovar van a házban?

Az összes gyakori kártevők közül, amit nem szeretne látni otthonában, a csótány az egyik amely felkerülne a lista első helyére. Ha egy rovar véletlenül betévedne otthonában, tudná azonosítani? A csótányok a bolygó egyik legsikeresebb faja, emellett az egyik legszívósabb és az egyik leggyakoribb kártevő. A világon több ezer különböző csótányfaj teszi a dolgát, de ennek ellenéra csak egy maroknyi vagy még talán annyi sem teszi kellemetlené napjait. Magyarországon általában 3-4 fajukkal találkozhat, de ebből is a legelterjedtebb amivel találkozhatunk otthonunkban a német és a konyhai csótány. Bár minden rovarnak, így a csótánynak is vannak jellegzetes vonásai, amiről meg lehet különböztetni őket. Fontos ha észreveszi a rovart, be is tudja azonosítani, és azonnali lépéseket tegyen a védekezésükre. Ne húzza az időt, egyből cselekednie kell, ne hagyja elszaporodni a csótányokat, mert nagy fertőzést okozhatnak otthonában.

Csótányok életciklusa
Csótányok életciklusa

Mielőtt rátérnénk az egyes csótány fajok ismertetésére, győződjön meg milyen hasonlóságokat fedez fel rajtuk:

  • Általában minden csótányra jellemző a jellegzetes ovális test.
  • Teste lapított formájú, és 20-50 mm. között hosszúságú.
  • Színe a világosbarna és sötétbarna színárnyalatú, de a vedlés után rövid ideig fehér színű.
  • Minden csótány gyorsan szalad, így a kézi elfogásuk és elpusztításuk igen nehézkes, viszont némi stresszoldást eredményezhet.
  • Az újonnan kikelt, éretlen fiatal csótányok, akár 13-szor is vedlenek, mielőtt kifejlett felnőté válnak.
  • A legfontosabb közös tulajdonságok, az egészségügyi kockázatuk, mivel sok fertőzést és betegséget okozhatnak.
Német csótány
Német csótány

Német csótány:

A német csótányt más néven "muszkabogárnak" hívják, igaz ezen a néven nagyon kevesen ismerik. A kifejlett példányok mérete 13-18 mm között mozog, így kisebb a hasonló társánál az amerikai csótánynál. Világosbarna, karamellás színű, a potrohán párhuzamosan lefelé haladó sötétszínű vonalakkal rendelkeznek. A hímek színe jellemzően világosabb, mint a nőstényeké. Szárnyai vannak, de nem repülő rovar. 

A német csótány az egyik legelterjedtebb csótányfaj, szinte bárhol találkozhatunk vele. Előnybe részesítik a nedves, meleg, élelemben gazdag helyeket, szívesen látogatják a mosogatógépet, a mosogató alsó részét, a mikrohullámú sütőt, a tűzhely hátsó részét stb. Ezzel a fajjal megbirkózni különösen nehéz, mivel a méreténél fogva olyan helyekre is befér ahol szinte lehetetlen észrevenni.

Svábbogár
Svábbogár

Konyhai csótány:

A konyhai csótány közismertebb neve "svábbogár" , általában ezt a nevet gyakrabban használják. A behurcolások miatt ma már világszerte elterjedt a faj. A kifejlet példányok mérete 20-35 mm között mozog, hasonló méretű mint a fajtársa az amerikai csótány. Ezek a csótányok általában fekete színűek, de vannak köztük vöröses sötétbarna színűek is. A hímek szárnyai a potroh kétharmad részéig ér, viszont nem tud vele repülni, a nőstények szárnyatlanok. A csápjai megegyeznek a testhosszával, a végtagjaival gyorsan fut.

Ha betévednek az Otthonába, az azért van mert éhesek és keresik az élelmet. A szerves hulladékot szívesen elfogyasszák, így ha az élelmiszert meglátogatják azt be is szennyezik, élelmiszerkártevő rovar. Jó bírja az éhezést, akár hetekig is kibírja táplálék nélkül, viszont víz nélkül pár nap alatt elpusztul. Rejtőzködő életmódú rovar, nagyobbrészt éjszaka közlekedik, ilyenkor gyors mozgással keresi táplálékát.

Amerikai csótány
Amerikai csótány

Amerikai csótány:

Bár "amerikainak" nevezik, de az eredeti hazája Afrika, igaz az egész világon előfordul, Magyarországon mégis kevés található. Általában a városok meleg, száraz középületeit szemelik ki gyakran, de a rendszeres védekezési eljárások ellenére is sikeresen szaporodik. Az amerikai csótányok 20-40 mm közötti hosszúságúak, korong alakú előháttal rendelkezik, ami a fej nagy részét is fedi. Nagy szárnyakkal rendelkezik, melyekkel jól tud repülni, viszont nem teszi szívesen, a nőstények szárnyai valamivel kisebbek mint a hímeké. Hosszú előre hajló csápjai vannak, az erősen tüskézett lábaival igen gyorsan fut.

Az amerikai csótány is mindenevő rovar, megeszi válogatás nélkül a döghústól kezdve a rég otthagyott penészes ételt, a növényi anyagokat és kedvenc helye a szemetes. Ha valamilyen jelét is látja, hogy az élelmiszerében járhatott csótány azonnal semmisítse azt meg. Ez a rovar is a biológiájánál fogva sok betegséget és fertőzést terjeszt.

Végszó:

A rovarok beazonosítása is majdnem olyan fontos feladat mint az irtásuk. Ha a beazonosítást megtörtént, és a fent említett csótányok valamelyik fajával van dolga, akkor jöhet a következő lépés. Hogyan fogjon neki? A csótányirtás házi praktikáit, és további hasznos tanácsokat tudhat meg a következő oldalakon:

CYLEX