Közönséges ágyi poloska, mint régi kártevő

Kifejlett ágyi poloska mérete milliméterben
Kifejlett ágyi poloska mérete milliméterben

A közönséges ágyi poloska a poloskák alrendjébe és a vérszívó poloskák családjába tartozó faj. A vérszívó rovarok története egészen a dinoszauruszok idejéig visszavezethető, de az embert csípő fajok is előbb bukkantak fel, mint az ősember elkezdte volna a barlangi életet. A tudósók egy ideje már sejtik, hogy az ágyi poloska nemcsak az ember gyötrésére fejlődőt ki, hanem több tízmillió éve létezik. Kezdetben álltalában a denevérek vérével táplálkoztak, később pedig az ember és egyes háziállatok vérszívójává is vált. A közönséges ágyi poloskának több mint 100 ismert faja létezik, amely mind egy gazdatest vérével táplálkozik. Az újabb teória az, hogy az ágyi poloskák őse 50–60 millió éve alakult ki. 

Az ágyi poloska feltehetőleg a Közel-Keletről származik. Melegebb éghajlatú terepen gyakrabban előfordul, de a lakott területeken szinte mindenütt az egész világon jelen van. Elsősorban az emberek és a madarak vérét szívja. A kifejlett ágyi poloska mérete 4-6 mm, barna színű, testét finom szőrök borítják. A hím és a nőstény hasonlóak, a nőstény valamivel nagyobb mint a hím. Táplálkozás előtt teste lapos, korongszerű, miután átszúrta a bőrt, és jóllakott vérrel, teste kitágul és megduzzad. Szájszerve kettő szúrócsőből és finom sörtéből áll, melynek hegyes végét szondaként használja. Gyakran egymás mellett többször is megszúrja a bőrt, mire megtalálja az eret, és az egyik szúrócsőből  érzéstelenítő, véralvadásgátló anyagot juttat a szervezetbe, a másik szúrócsőből pedig a szívásba kezd. A jóllakott ágyi poloska vörösesbarna színű lesz. A hátsó szárnyai teljesen elcsökevényesedet. Lábain fejlett karmok és tapadókorongok találhatók, melyek segítségével függőleges, sima felületeken is könnyedén mozog. A rovar fejlettségétől és testméretétől függően egyre tovább bírja ki táplálék nélkül. A kikelt példánynak napokon belül táplálkoznia kell, míg a kifejlett példánynak akár fél évig sincs szüksége táplálékra. Táplálékot éjszaka folyamán keresi az élőlények által kibocsájtott hő és szén-dioxid alapján. Bár fénykerülő, de a fiatal éhes példány világosban is előmerészkedik és táplálkozni kezd, ha ember közelségét érzi. Az ágyi poloska megfelelő táplálkozás esetén kb. 18 hónapig is élhet. Táplálkozása során a vékonyabb bőrfelületet keresi. Itt befúrja szájszervét a bőrbe, hogy eret találjon, ha nem sikerül eret találni, pár milliméter eltéréssel újra próbálkozik. A teljesen fájdalommentes táplálkozása 5-30 percig is eltarthat, ha valamilyen külső hatás megzavarja abbahagyja az evést, és elrejtőzik. Emiatt egyetlen példány alkalmanként 4-6 szúrásnyomot is hagyhat, ami az allergén nyála hatására akár egy hétig is viszkető érzést és pirosodást okozhat. A párzási időszaka a zárt helyiségekben egész évben előfordulhat, ha megfelelő a körülmény, azonban a szabadban csak nyáron szaporodik. A rovar 13 héten keresztül minden nap rak egy egy petét. A fehér pete kb. 1 milliméter hosszú és kb. 0,5 milliméter széles. A petéből való kifejlődéshez, megfelelő körülmények között, 12-15 nap kell. Ha nem jók a körülmények, a kikelés 3 hónapba is telhet, kikelés után a lárvák 3-8 hét elteltével érik el a kifejlett (imágó) méretüket. Ezekre a petékre az irtószerek hatástalanok, ezért van szükség a második, kikelés utáni irtásra.

Az ágyi poloska mint ektoparazita közegészségügyi kártevőnek minősül. A legtöbb közegészségügyi kártevővel ellentétben azonban az ágyi poloskákról nem ismert, hogy betegségeket terjesztenek. Azonban más közegészségügyi problémákat okozhatnak, ezért fontos, hogy fokozott figyelmet fordítsanak az ágyi poloska megelőzésére, ellenőrzésére és irtására. Szakembereink úgy vélik, hogy az ágyi poloskák számának növekedése az utóbbi években az egyre több utazásnak köszönhető. Valamint a fertőzések megelőzésével kapcsolatos ismeretek hiánya, és az ágyi poloskák az irtószerekkel szembeni fokozott ellenálló képessége, a nem hatékony kártevőirtási gyakorlatoknak tudható be.

Az azonban jó hír, hogy vannak használható módszerek az ágyi poloska elleni védekezésre. Az első lépés a megelőzés és az ellenőrzés. Az ágyi poloskát nehéz megtalálni és beazonosítani, mivel kis méretűek és rejtett életmódban vannak. sokat segít ha tudjuk, hogy néz ki, mivel a különböző életszakaszoknak különböző formái vannak.

CYLEX